Diplomație culturală marca UVT, în programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

Alexandru Tomescu şi Sînziana Mircea. Sursă foto: Filarmonica Brăila

Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea vor susţine în luna noiembrie câteva concerte în cadrul parteneriatului cu Fundația Culturală „Remember Enescu”. Acesta  cuprinde o serie de evenimente de diplomație culturală marca UVT, desfășurate în anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023, în patru capitale europene: Londra, Madrid, Viena și Budapesta. Pe lângă seria celor patru concerte, tot în luna noiembrie vor fi organizate două expoziții, la Roma și Madrid.

 

Concertele „Remember Enescu” reprezintă partea a doua a proiectului Concursului Internațional „Remember Enescu”, desfășurat la Timișoara, în luna septembrie, și vin să încurajeze educația prin muzică, dar și să promoveze creațiile muzicale ale marelui compozitor George Enescu în context european, transmit reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara. Totodată, scopul acestui demers este de a contribui activ la crearea unei percepții pozitive universale asupra culturii și patrimoniului românesc, a valorilor, mai ales în contextul programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023.

Pe lângă seria celor patru concerte, tot în luna noiembrie vor fi organizate două expoziții. Prima, cuprinzând lucrări ale studenților și doctoranzilor de la Facultatea de Arte și Design din UVT, va fi organizată la Roma, începând din 14 noiembrie, iar a doua, grupând fotografii dedicate Timișoarei, va fi la la Universitatea din Cadiz, în 23 noiembrie, ca preambul la Ziua Națională a României.

Diplomația culturală la nivel internațional este o contribuție aparte, pe care o aduce Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul programului dedicat anului cultural european 2023. Concertele oferite de maestrul Alexandru Tomescu, alături de valoroasa pianistă Sînziana Mircea, precum și expozițiile ce vor fi deschise la Accademia di Romania din Roma și la Universitatea din Cadiz, confirmă rolul comunității academice UVT în susținerea și promovarea internațională a valorilor europene din cultura română”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

În perioada 14 noiembrie – 4 decembrie, Accademia di Romania din Roma, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Arte și Design, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, organizează expoziția de artă contemporană Emergențe. În anul în care orașul Timișoara poartă titlul de Capitală Europeană a Culturii, această expoziție colectivă, găzduind lucrările tinerilor artiști și doctoranzi ai Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest din Timișoara, poartă publicul într-un univers fascinant, dezvăluind tendințe relevante ale artei contemporane. Lucrările tinerilor creatori oferă o perspectivă in nuce asupra modului în care cercetările artistice actuale se cristalizează în lucrări extrem de variate ca medii, tehnici și metode de lucru. Vor participa cu lucrări 14 doctoranzi ai Facultății de Arte și Design, în anul în care se sărbătoresc 20 de ani de la înființarea Școlii doctorale de Arte: Raluca Anghel (pictură), Ovidiu Batista (gravură), Mirela Cerbu (pictură, obiect), Sânziana Gheorghe (pictură), Uliana Gujuman (pictură), Ciprian Hord (fotografie), Emanuela Andreea Hrițcu (sculptură), Bogdan Matei (grafică), Andrei Răzvan Neciu (grafică, obiect), Andrei Pituț (sculptură), Alexandra Satmari (sculptură), Mihai Toth (obiect), Mădălina Trofin (obiect) și Bianca Tulea (grafică – ilustrație).

Pe 23 noiembrie, ca preambul al Zilei Naționale a României, la Universitatea din Cadiz se va organiza un eveniment dedicat României, intitulat Jornada Rumania – patrimonio y cultura europea. Evenimentul include o conferință despre relațiile bilaterale, iar cu același prilej se expune la sediul Universității Naționale pentru Învățământ la Distanță expoziția de fotografie dedicată Timișoarei Capitală Europeană a Culturii, realizată cu fotografii ale studenților Facultății de Arte și Design din cadrul UVT. Evenimentul este organizat în cadrul parteneriatului dintre UVT și ICR Madrid, alături de Ambasada României de la Madrid.

Evenimentele organizate de Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul programului La UVT, Cultura este Capitală!, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, teritoriul Oameni, stația Reflecții, au fost finanțate de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cât și cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și cofinanțate de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

Proiectul propus de Fundația Culturală „Remember Enescu” este realizat cu sprijinul finanțatorilor, sponsorilor, partenerilor și partenerilor media și face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Overborder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, alături de care se află parteneri și sponsori tradiționali. Sponsor principal – BRD Groupe Societe Generale. Partener principal – Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.