De la retorica xenofobă a unor voci din PSD la neolegionarismul AUR

De la frecvente derapaje verbale ale unor politicieni PSD care invocau Holocaustul în discursuri sau răfuieli politice, cu vădită tentă xenofobă, derapaje rămase nesancționate pe măsura gravității lor, s-a ajuns la scandarea de lozinci xenofobe în cadrul unor proteste violente regizate de AUR și politicieni care gravitează în jurul său, toți „iubitori de neam şi ţară”, apoi la măzgălirea drapelului UE cu zvastica nazisă și, acum, la decretarea de către AUR a Istoriei Holocaustului drept „o temă minoră” ridicată nemeritat la rangul de materie în programa școlară. 

 

O serie de politicieni PSD își făcuseră un obicei, în ultimii ani, mai cu seamă în perioadele electorale, din invocarea Holocaustului în discursuri sau răfuieli politice, vulgarizând astfel această oroare mondială a nazismului care a făcut milioane de victime. Au avut astfel de derapaje, unii dintre ei cu recidivă, Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae, Daniel Ghiță, Nicolae Bacalbașa, Carmen Avram, Liviu Pop, Ilan Laufer, Cristian Misăilă ori Darius Vâlcov. Sunt ieșiri în decor care vorbesc de la sine despre lipsă de educaţie, despre cinism, despre lipsă de respect faţă tragedia prin care au trecut milioane de victime, faţă de memoria acestora. Repetate, dar nesancționate sau sancționate modic, astfel de declarații – pe care unii le-au imaginat drept inocente cârlige pentru voturi dintr-o anumită zonă a bazinului electoral – devin periculoase pentru că folosite în disputele publice cu lideri politici de etnie germană, au, în substrat, tentă xenofobă.

De la această etapă a declarațiilor politice, tolerate, s-a trecut la o alta. În primăvara anului trecut, în cadrul mișcărilor de protest împotriva măsurilor anti-pandemice, proteste orchestrate de AUR și de politicieni ai Partidului Neamul Românesc intrați în Parlament pe listele AUR, în stradă, la Timișoara, au fost scandate lozinci împotriva primarului de origine germană: „Heil, Fritz!” şi „Să nu uiți, Herr Fritz, Timișoara nu-i Auschwitz”. Urmate de alte lozinci xenofobe: „Afară cu Arafat din ţară!”, „Afară cu ungurii din ţară!”. Apoi, în curtea unor spitale, s-a strigat „Moarte medicilor”, după ce la protestele anterioare fuseseră asociaţi cu medicul nazist Josef Mengele. Am văzut, la aceste proteste și pancarte cu mesajul „Vakcin macht frei”, o parafrază după lozinca nazistă folosită, în bătaie de joc la adresa evreilor, ca mesaj de întâmpinare de la intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz. Nu am auzit să fost cineva sancționat, deși dreptul la protest și libertatea de exprimare au niște limite, implicit legale.

Au urmat luni de zile, în care politicieni ai AUR și ai PNR – ajunși în Parlament pe fondul crizei pandemice, prin intrsumentarea politică a unor temeri iraționale ale unui segment, consistent, de populație – au fost locomotive pentru protestele împotriva vaccinului și a măsurilor anti-pandemice, promovând violența și extremismul politic. Nu au soluţii pentru ieşirea din criză, ci doar livrează discursuri agresive prin care instigă la violenţă, profitând de disperarea şi frustrarea acumulate în urma acestei pandemii și capitalizându-le politic.

După ce la finalul anului trecut, la mitingul AUR, în care membri și simpatizanți ai acestui partid au năvălit în Parlament, prin forță, vandalizând mașini ale ambasadelor occidentale și mânjind steagul UE cu sigla nazistă, iată că acum AUR are un nou derapaj foarte grav. Care nu face decât să sublinieze simpatiile legionare pe care, declarativ, le neagă. Într-un comunicat de ieri, AUR – partid care l-a susținut pentru funcția de prim-ministru pe Călin Georgescu, un simpatizant declarat al Corneliu Zelea Codreanu și al mareșalului Ion Antonescu, vinovat de Holocaustul din România – consideră Istoria Holocaustului ca fiind „o temă minoră”, ridicată nemeritat la rangul de materie în programa școlară. Pentru AUR și susținătorii săi: această „temă minoră” vorbește despre exterminarea în masă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondială, a aproape 6 milioane de evrei și a altor milioane și milioane de oameni pe motive de religie, orientare politică sau orientare sexuală, handicap fizic ori mental.

Ceea ce vedem zilele acestea este grav şi poate degenera într-o situaţie şi mai gravă care ne poate costa pe toţi, incalculabil şi pe termen lung. Pentru că aceşti politicieni rămân în Parlament cel puţin un mandat, pentru că au posibilitatea să crească în sondaje, pentru că alegerile viitoare îi pot infiltra și în alte instituții ale instituții ale statului roman; opoziţia le vine mănuşă în această perioadă de restricţii, de austeritate, de tensiuni sociale, mesajele populiste, în care sunt experţi, urlate în spaţii publice, având priză la un segment mai puţin educat de electorat, din păcate consistent În plus, în ţară există încă teren fertil şi pentru ultranaţionalism şi extremism, culoar lăsat liber de PRM-ul vadimist, iar la nivelul întregii Europe se înregistrează un reviriment al partidelor naționaliste şi ultranaţionaliste, anti-sistem, eurosceptice, curentul ultranaţionalist fiind întreţinut prin război hibrid sau susţinut financiar de Rusia.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.