Cum le explică Primăria București elevilor Centenarul pe 2.500.000 de lei

Una dintre acțiunile dedicate Centenarului, susținute financiar de Primăria Capitalei, este distribuirea gratuită către elevii din București a două cărți de istorie. Proiectul atrage atenția prin suma mare pe care Primăria București a alocat-o prin atribuire directă și extrem de rapidă, bani dați pe baza unei simple solicitări de finanțare, prin faptul că manualele sunt tipărite de editura al cărui director general este chiar președintele asociației care a făcut solicitarea de finanțare și, nu în ultimul rând, prin faptul că volumele de Istorie a românilor sunt scrise unul de președintele Academiei Române, iar celălalt, de autoarea controversatului manual unic de Istorie pentru clasa a VI-a, plin de greșeli de fond.

 

Finanțare aprobată urgentisim

Doar o săptămână a trecut între momentul depunerii cererii de finanţare şi momentul aprobării unui proiect cultural care costă Primăria București 2,5 milioane de lei, adică peste 530.000 de euro.

În 19 septembrie 2018, Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu solicită Primăriei București să-i finanțeze un proiect, Centenarul Marii Uniri explicat tinerilor, pe care să-l realizeze în comun, prin intermediul Centrului de Proiecte Educaționale și Sportive Proedus, subordonat Municipalității. Scopul proiectului, spuneau reprezentanții asociației, este promovarea în rândul elevilor bucureșteni a evenimentelor traversate de România în ultimii 100 de ani. Una dintre acţiunile proiectului se referă la distribuţia de cărţi în şcoli şi licee din Capitală. Concret, 58.000 de elevi de gimnaziu primesc de 1 Decembrie volumul Istoria ilustrată a românilor pentru elevi, iar 62.000 de liceeni, Istoria ilustrată a românilor pentru tineri.

În aceeași zi în care este depusă cererea, 19 septembrie, Direcția Cultură, Învățământ, Turism și Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive Proedus emit un raport comun de specialitate, „având în vedere expunerea de motive a Primarului General al Municipiului București”, – prin deducţie logică, scrisă și ea în aceeaşi zi –, expunere care, la rândul său, are în vedere Raportul de specialitate pe care Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism l-a redactat, logic, în aceeaşi zi.

În 26 septembrie, proiectul intră la vot în Consiliul General București, în baza expunerii de motive semnată de primarul general Gabriela Firea, care pledează pentru votarea proiectului, și trece cu 36 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă”. Cei care s-au opus fiind doar consilieri ai Opoziției, din USR și PNL.

 

„De ce plătim din bani publici o lucrare care stă nevândută pe rafturile librăriilor?” Întrebare fără răspuns.

Să ne spună și nouă cineva care este logica și necesitatea acestui proiect. Sunt mulți bani pentru ceva ce există deja. Mi se pare că acestui domn (președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop – n.r.) i se face un mare favor pe bani publici, în mod nejustificat”, declara în plen consilierul general PNL Ciprian Ciucu.

La rândul său, consilierul general USR Roxana Wring, anunța că USR București nu va vota acest proiect pentru că nu răspunde niciuneia dintre nevoile reale pe care le au bucureștenii: „Singurii care sigur câștigă din acest proiect sunt autorii, editura și, eventual, Gabriela Firea, care mai dă ceva gratis bucureștenilor. Altfel, sunt încă 2,5 milioane de lei tocați aiurea de actualul primar”. În plus, întreba ea, de ce plătim din bani publici o lucrare care stă nevândută pe rafturile librăriilor și de ce elevii bucureșteni vor primi „cărți de istorie care ar putea fi orientate ideologic, date fiind «antecedentele» lui Ioan Aurel Pop? (…) Pentru cine nu știe, Ioan Aurel Pop este contestat pentru viziunea sa asupra istoriei și asupra societății în general. Între altele, este cel care s-a opus verdictului de plagiat acordat lui Victor Ponta și care se pare că și-a amenajat o relație confortabilă cu PSD. Nu întâmplător a fost numit recent cetățean de onoare al Capitalei.”

Nu i-a răspuns nimeni la întrebări, nici nu s-a ținut cont de aspectele invocate. Proiectul a fost votat. Fără să fie clar cu ce argumente a fost convinsă Gabriela Firea să-l pună pe ordinea de zi, iar consilierii locali să-l voteze, și asta într-un timp record.

 

Cine este asociația care cere finanțare?

Despre activitatea Asociației Culturale Ludmila Vidrașcu, înființată în 2014, nu ai de unde afla informații, pentru că asociația nu are nici măcar site de prezentare.

Singurele informații publice disponibile sunt cele din Raportul de specialitate pe care, cum spuneam, Primăria București îl redactează și înregistrează cu maximă celeritate, în aceeași zi în care primește solicitarea de finanțare, respectiv în 19 septembrie. „Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu activează în domeniul cultural și își propune să susțină și să promoveze cuvântul scris prin inițierea de proiecte specifice. Asociația susține educația prin lectură în rândul copiilor și al tinerilor, iar obiectivul pe termen lung este de a oferi accesul la educație pentru cât mai mulți tineri și copii”, se arată în Raportul de specialitate.

Un alt aspect care atrage atenția în privința acestui proiect – nu și Gabrielei Firea și consilierilor PSD din Primăria Capitalei care au aprobat finanțarea – este faptul că manualele sunt tipărite de editura Litera, al cărui director general, Dan Vidrașcu, este chiar președintele asociației care a făcut Primăriei solicitarea de finanțare.

 

Ce recomandă alegerea celor două volume?

1. Istoria ilustrată a românilor pentru elevi

Autor: Magda Stan

Număr pagini: 112, color

Format: 215×287 cm

Copertă cartonată

Tiraj: 58.000 de exemplare

Cost total: 1.218.000 lei (adică, 21 de lei/carte)

 

2. Istoria ilustrată a românilor pentru tineri

Autor: Ioan Aurel Pop

Număr pagini: 240, color

Format: 162×215 cm

Copertă broșată

Tiraj: 62.000 de exemplare

Cost total: 130.4000 lei (adică, 21,03 lei/carte)

Cele două cărți pe care Primăria București le va distribui gratuit într-un tiraj de 120.000 de exemplare sunt Istoria ilustrată a românilor pentru elevi, autor Magda Stan, și Istoria ilustrată a românilor pentru tineri, autor Ioan Aurel Pop.

Despre volumul Magdei Stan reprezentanții Primăriei București și-au dat seama, în cele câteva ore scurse între depunerea cererii de finnațare și emiterea redactarea raportului, că „este o lucrare originală, în care istoria românilor este prezentată prin fapte concrete și edificatoare, prin texte pe înțelesul elevilor, însoțite de ilustrații sugestive care să le suscite interesul.”

Iar despre cel semnat de Ioan Aurel Pop, elogiile cresc în intensitate. Aflăm, astfel, că această carte „are o deosebită valoare documentară”, laudele mergând apoi spre superlativ absolut: „Pe piața de carte din România există o ofertă destul de generoasă de cărți de istorie a românilor adresate elevilor, dar lucrarea propusă în proiect este unică, fiind una dintre cele mai cuprinzătoare și mai amănunțite cărți despre istoria românilor pentru tineri, publicată până acum”. Nu e clar pe ce se bazează oficialii Primăriei Capitalei când spun că un volum de 240 de pagini este „una dintre cele mai cuprinzătoare și mai amănunțite cărți publicate până acum”, nici când au avut timp să-l studieze și să-l compare cu alte volume de pe piața de carte, într-un timp extrem de scurt, practic de câteva ore. Ba, pentru a fi mai convingători, reprezentanții Municipalității dau asigurări că cele două cărți sunt „realizate la cele mai înalte standarde de calitate științifice și tipografice”.

Volumul lui Ioan Aurel Pop este o reeditare. Pe site-ul editurii Litera, acesta este prezentat ca având dată de apariţie octombrie 2018, dar nu se menţionează că, de fapt, este o a doua ediţie, prima apărând în aprilie 2018.

 

Cum s-a făcut finanţarea? Nu e prea clar

Date fiind aprobarea într-un timp extrem de scurt a acestui proiect şi finanţarea lui fără a-l trece prin filtrul unui procedeu de selecţie, am solicitat conducerii Centrului Proedus să comunice în baza cărei legi a fost aprobată finanțarea acestui proiect? Aceasta transmite, într-un răspuns ambiguu, că „proiectul va fi susţinut în baza acordului de colaborare nr. 3365/25.10.208 semnat cu Asociaţia Culturală Ludmila Vidraşcu, respectând procedura internă de sistem privind decontarea finanţărilor de către parteneri. Ca legislaţie primară, ce prevalează normele interne ale Centrului Proedus, se uzitează Ordonanţa de Guvern 51/1998, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, cu modificările şi completările ulterioare.”

Pentru că legea invocată – care între timp, după modificare, nici nu se mai numește așa – prevede mai multe variante în care un proiect cultural poate fi finanţat şi pentru că, așa, răspunsul Proedus este ambiguu, am solicitat să-mi comunice exact articolul la care au încadrat finanţarea. Au refuzat să-mi indice acest lucru telefonic, solicitându-mi o altă cerere scrisă… La care nu am primit încă răspuns.

Ordonanţa de Guvern 51/1998, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, invocată de Proedus, a devenit, după modificarea din 2008, Ordonanţa 2/2008, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale. Potrivit acestei legi, finanţările se fac prin atribuire directă fie dacă sunt prinse în bugetul anual (ceea ce nu e cazul aici, pentru că proiectul în discuţie a fost depus la mijlocul lunii septembrie 2018, iar pentru finanţarea lui s-a recurs la rectificare bugetară), fie dacă proiectul este încadrat în „nevoi culturale de urgenţă”. Altfel, spune art. 2 indice 1 al ordonanței, este nevoie de selecţie de oferte culturale. Deci, și finanţarea acestui proiect pare să ridice semne de întrebare.

 

Cine sunt autorii?

Prof. univ. dr. Aurel Pop este preşedintele Academiei Române şi rector al Universităţii „Babeş Bolyai”, din Cluj Napoca. Numele acestuia este legat însă şi de unele episoade controversate.

În 2012, de exemplu, în plin scandal privind plagiatul din teza de doctorat a lui Victor Ponta, Ioan Aurel Pop s-a delimitat de colegii din CNATDCU, care stabiliseră că teza este plagiată. Atunci, menționa o parte a presei centrale, Ioan Aurel Pop s-a plasat de partea  fostului ministru al Educației, Liviu Pop, care şi el a susţinut că teza nu e plagiată, ba mai mult, pentru a-şi albi şeful plagiator, în ziua în care CNATDCU se pregătea să dea public verdictul de plagiat, Liviu Pop a schimbat componenţa şi regulamentul de funcţionare, pentru ca instituţia să nu mai aibă atribuţii în a stabili dacă o teză de doctorat este sau nu plagiată.

În primăvara acestui an, cercetătorul Mădălin Hodor şi Revista 22 publicau o listă cu numele unor colaboratori ai fostei Brigăzi Antiemigrație a Securității, care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Pe această listă, provenită de la CNSAS, apărea şi numele lui Ioan Aurel Pop. În aceeași zi, acesta declara public că nu a semnat niciun acord de colaborare, dar spunea că, între anii 1985-1987, a predat câteva articole de popularizare a istoriei noastre, cerute de rectorul de atunci al universităţii, Ștefan Pascu – membru suplenat al CC al PCR –, care îi era și coordonator al tezei de doctorat: „Eu nu am semnat niciun acord de colaborare, cu nicio formă a Securităţii, interne sau externe. Dar, rugat de profesorul meu, academicianul Ştefan Pascu, fost rector al UBB, i-am predat, între anii 1985-1987, câteva articole de popularizare a istoriei noastre, «pentru o publicaţie a emigraţiei române» (după cum mi-a spus). Mi-a şi adus apoi două numere dintr-o revistă apărută în Germania.” L-am rugat, atunci, pe Ioan Aurel Pop să-mi comunice numele revistei din Germania în care a declara că a publicat articole în perioada 1985-1987 și să îmi ofere o copie după acestea. Într-un răspuns pe care mi l-a dat, președintele Academiei Române își contrazice, însă, propria declarație: „În perioada 1985-1987 nu am publicat niciun articol în Germania” și susține că a publicat doar în anii 1990-1991 într-o revistă din Essen, Transilvania. Historisch-Literarische Zeitschrift: Locul istoric al românilor în Europa, în 1990, și Quelques remarques sur l’histoire mediévale des Roumains, în 1991.

Citeşte şi: Declarații contradictorii ale președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, despre articolele publicate în reviste ale emigrației române, înainte de 1989

În toamna acestui an, Ioan Aurel Pop a scos, împreună cu fostul premier Adrian Năstase, condamnat în două dosare de corupţie, Zambaccian şi Trofeul calităţii, şi cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, un volum finanţat de… Institutul Cultural Român: Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie, publicat la Editura ICR. Costul acestei cărți de 336 de pagini, publicată într-un tiraj de 1000 de exemplare, a fost de 38.156 de lei.

La rândul său, Magda Stan, profesoară de Istorie la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, din Bucureşti, este autoarea manualului unic de Istorie pentru clasa a VI-a, publicat la Editura Didactică şi Pedagogică, 2018, care s-a aflat în centrul unui scandal public, din cauza greşelilor şi de formă, dar mai cu seamă de fond. Acest manual a fost contestat public de mai mulţi profesori de istorie. Într-o analiză a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, o asociaţie profesională cu sediul la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, se menţionează că în acest volum există abateri de la programa şcolară, că are deficienţe de calibrare şi selecţie a informaţiei, erori factuale, deficienţe de terminologie, multe greşeli lingvistice şi de scriere, şi de tehnoredactare.

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.