Costică Brădăţan îşi lansează în România volumul „Elogiu eșecului”
Editura Spandugino lansează o carte-eveniment a Costică Brădățan, profesor de științe umaniste la Texas Tech University: Elogiu eșecului. Patru pilde de umilitate. Ediţia în limba engleză a volumului, apărut la Harvard University Press, s-a bucurat de o elogioasă receptare în presa internațională de specialitate.
Lansarea cărţii Elogiu eșecului. Patru pilde de umilitate va avea loc vineri, 19 aprilie, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Alături de autor, vor vorbi Tatiana Niculescu, Sorin Alexandrescu şi Vlad Russo, traducătorul în limba română a volumului. Moderator va fi Cristian Pătrășconiu. Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.
„Eşecul pune o distanţă între noi şi lume, precum şi între noi şi ceilalţi; o distanţă care ne dă senzaţia acută că suntem inadecvaţi, că nu suntem sincronizaţi cu lumea şi cu ceilalţi, că ceva e nelalocul lui. Toate astea ne fac să ne întrebăm cu gravitate ce loc ocupăm sub soare. Şi ar putea fi cel mai bun lucru care ni se întâmplă: această trezire existenţială este exact lucrul de care avem nevoie dacă vrem să înţelegem cine suntem. Nicio vindecare nu e posibilă dacă nu e precedată de această înţelegere. […] Elogiu eşecului nu urmăreşte deci eşecul ca un scop în sine, ci umilitatea căreia îi dă naştere şi procesul de vindecare pe care‑l declanşează. Numai umilitatea – «respectul dezinteresat pentru realitate», cum o defineşte Iris Murdoch – ne va permite să sesizăm ce se petrece. Devenind smeriţi, vom şti că ne aflăm pe calea către vindecare, căci atunci începem să ne desprindem din încâlceala existenţei”, spune Costică Brădăţan.
Pentru ediția în limba engleză a volumului, In Praise of Failure. Four Lessons in Humility (apărută la Harvard University Press, 2023) – care s-a bucurat de o elogioasă receptare în presa internațională de specialitate, precum The New York Times, Washington Post sau Times Literary Supplement –, Costică Brădățan, profesor de științe umaniste la Texas Tech University (SUA), a primit prestigiosul Premiu Prose pentru Excelență în Filozofie, acordat de Asociația Editorilor Americani în 2024.
„Reflecțiile lui Costică Brădățan transmit o luminoasă reziliență în fața conflictelor inerente vieții. Pildele sale de umilitate ne ajută să înțelegem că urmărirea succesului este adesea motivată de teama de eșec și că strădaniile noastre creatoare sunt deseori eschive în fața propriei mortalități.” (Michael S. Roth, în The Washington Post)
„Brădățan scrie cu vervă și eleganță, fiecare gând și fiecare expresie sunt armonios îmbinate… Am fost fascinată de cartea lui Brădățan chiar dacă, sau mai ales atunci când, mă tulburau concluziile sale.” (Jennifer Szalai, în The New York Times)
„Captivant și strălucitor…” (Anna Katharina Schaffner, în The Times Literary Supplement)
Costică Brădățan (născut în 1971) este profesor de studii umaniste la Texas Tech University, SUA, și profesor onorific de filozofie la University of Queensland, Australia. Absolvent al Facultății de Filozofie, Universitatea din București, este doctor, în aceeași disciplină, al Universității Durham din Regatul Unit. Redactor pentru filozofie și religie la Los Angeles Review of Books, coordonator a două colecții de carte, „Philosophical Filmmakers” (Bloomsbury) și „No Limits” (Columbia University Press), a publicat eseuri și editoriale în The New York Times, Washington Post, Times Literary Supplement, Time Magazine. Cărțile sale, în care pledează pentru o filozofie durabilă, transformatoare prin recuperarea unor surse mult timp ignorate, precum miturile, literatura, misticismul și istoria artei și a filmului, au fost elogios întâmpinate și traduse în numeroase limbi: The Other Bishop Berkeley: An Exercise in Reenchantment (Fordham University Press, 2006), Dying for Ideas: The Dangerous Lives of the Philosophers (Bloomsbury, 2015; Humanitas, 2018). În pregătire sunt volumele Against Conformity (Princeton University Press) și The Prince and the Hermit (Penguin).
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News