Carlos Ferreira, prim-clarinetist al Orchestrei Naționale a Franței, în concert la Timişoara
Carlos Ferreira, prim-clarinetist al Orchestrei Naționale a Franței, lăudat de dirijorul Cristian Măcelaru pentru „interpretarea sa magnetică”, va concerta pe scena Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Orchestra simfonică a Filarmonicii îl va avea la pupitrul dirijoral pe Azis Sadikovic.
Publicul timișorean va avea ocazia să îl asculte pe Carlos Ferreira interpretând Concertul pentru clarinet, de Aaron Copland, vineri, 19 aprilie, de la ora 19, la Sala Capitol. Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara îl va avea la pupitrul dirijoral pe Azis Sadikovic. În programul serii este inclusă și Simfonia nr. 7 în mi major, WAB 107, de Anton Bruckner.
Carlos Ferreira este unul dintre cei mai apreciați clarinetiști ai momentului. Câștigător al Concursului Internațional ARD de la München, al Concursului Internațional de la Geneva și al Premiului Solist Wemag la Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, acesta captivează publicul cu talentul său artistic, sunetul rafinat și prezența scenică.
Născut în Paredes, Portugalia, Carlos Ferreira a beneficiat de o bursă din partea Fundației Calouste Gulbenkian în timpul studiilor urmate la Școala de Muzică „Regina Sofia”, din Madrid, la clasa profesorilor Michel Arrignon și Enrique Pérez Piquer. Mai târziu s-a alăturat Conservatorului van Amsterdam la clasa Arno Piters și Hemu din Lausanne, la clasa lui Florent Héau. În Portugalia, a fost elev al lui José Ricardo Freitas, la Academia de Muzică José Atalaya și Artave, după ce a absolvit studiile cu Nuno Pinto, la Școala Superioară de Muzică și Artele Spectacolului din Porto.
Membru al Academiei Orchestrei Regale Concertgebouw în 2016, Carlos Ferreira și-a început cariera orchestrală cu Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo în calitate de clarinetist principal.
În 2020, Carlos Ferreira s-a alăturat Orchestrei Naționale a Franței în calitate de prim-clarinetist. Anterior, a ocupat aceeași poziție în cadrul Orchestrei Filarmonicii din Londra şi al Orchestrei Naționale din Lille. Pe lângă angajamentele sale cu Orchestra Națională a Franței, Carlos Ferreira se bucură de o amplă carieră internațională ca solist și muzician de cameră, cântând la festivaluri și la evenimente importante din întreaga lume.
În calitate de solist, Carlos a cântat cu Orchestra Națională a Franței, Münchener Rundfunkorchester, Orchestra Filarmónica Portuguesa, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Münchener Kammerorchester, Orchestra de Chambre de Genève și Collegium Musicum Basel.
Ca muzician de cameră, a lucrat cu muzicieni de renume mondial precum Hilary Hahn, Alice Sara Ott, Emmanuel Pahud, Eric le Sage, Paul Meyer, Lise Berthaud, Pierre Fouchenneret, Sarah Nemțanu, Quatuor Hermès, Timothy Ridout, Frank Duprée, Nika Goric, Karen Gomyo, Julia Hagen și Sao Soulez-Larivière.
Primul său album intitulat XX-XXI a fost lansat în luna noiembrie 2022, și este realizat împreună cu pianistul și compozitorul Pedro Emanuel Pereira.
În stagiunea 2024/2025 European Concert Hall Organisation l-a selectat ca Stea în devenire. Ca atare, el va cânta în unele dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Europa, printre care Het Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie de Paris, Wiener Konzerthaus, Elbphilharmonie Hamburg, Barbican London, Palau de la Musica Barcelona, Bozar Brussels, Konserthuset Stockholm, MÜPA Budapesta etc.
Azis Sadikovic s-a născut la Viena, în 1983, și a studiat dirijatul cu Georg Mark, iar vioara cu Werner Hink, concertmaestru al Filarmonicii din Viena, la Conservatorul din Viena, unde a absolvit cu distincție în 2008.
În 2018 a debutat la Festivalul de la Bayreuth, în cadrul unei ediții speciale a Ring des Nibelungen. A fost invitat și între 2019 și 2021, iar vara viitoare va prelua din nou regia operei Lohengrin, de Richard Wagner.
Azis Sadikovic este câștigătorul Concursului Jovens Maestros de la Lisabona. În plus, a câștigat premiul al II-lea la Concursul Internațional de Dirijat Solti, în 2017, în Ungaria, și a primit premiul al III-lea și bagheta de bronz la renumitul Concurs Internațional„ Grzegorz Fitelberg” de la Katowice.
Azis Sadikovic a dirijat Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Orchestra de Cameră din Viena, Orchestra Națională a Radio Danemarca, Filarmonica Radio a Germaniei, Orchestra de Stat Brandenburg Frankfurt/Oder, Filarmonica din Jena, Orchestra Filarmonicii din Strasbourg, Orchestra Operei de Stat a Ungariei, Symfoniorkest Vlaanderen, Orchestra Simfonică RTV Slovenia, Orchestra simfonică Jyväskylä Finlanda, Orchestra Filarmonicii Pannon, Orchestra Danubia Óbuda, Orchestra de Cameră „Franz Liszt”, Orchestra Simfonică a Teatrului Național din Praga, Filarmonica din Slaska, Polonia, și Filarmonica Cracovia din lovenia.
Azis Sadikovic a dirijat un repertoriu vast de operă, de la Orfeo et Eurydice, de Gluck, la Don Giovanni, de Mozart, și Fidelio, de Beethoven, la Tannhäuser, de Wagner, printre altele la Teatrul Național din Praga, Teatro dell’Opera di Roma, Opéra National du Rhin din Strasbourg, Teatrul de Stat Darmstadt, Teatrul orașului Klagenfurt. A colaborat cu regizori precum Keith Warner și Katharina Wagner.
Interpretarea operelor contemporane deține un rol important în cariera dirijorului. Azis Sadikovic a concertat la Festivalul Voix Nouvelles din Royaumont din Franța, cu Ensemble Linea din Strasbourg și Namascae Lemanic Modern Ensemble din Elveția. Repertoriul său simfonic variază de la Isaac Albeniz la Erich Zoubek și include repertoriul clasic romantic și modern. Azis Sadikovic a adus în prim-plan și piese rar interpretate ale compozitorilor Albeniz și Zoubeck.
Biletele la concertul din 19 aprilie se găsesc online, pe myticket.ro, sau la casieria Filarmonicii Banatul.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News