Art Encounters: „Nicio legătură între expoziţia Victor Brauner de la Timişoara şi cea de la Bucureşti”

Expoziţia Victor Brauner de la Muzeul de Artă Timişoara. Foto: MNArT

Fundaţia Art Encounters, organizator al expoziției Victor Brauner: Invenții și magie de la Timișoara, de anul trecut, transmite că acest eveniment nu are nicio legătură cu expoziția Victor Brauner. Între oniric și ocult deschisă din noiembrie 2023 la Muzeul Național de Artă al României din București, implicată zilele acestea într-un scandal public, după ce unii experți au ridicat semne de întrebare cu privire la autenticitatea unora dintre lucrări.

 

„Dorim să subliniem că este vorba de două expoziții organizate și concepute separat, cu selecții diferite de lucrări expuse și curatori diferiți”, transmit reprezentanţii fundaţiei Art Encounters, organizator al expoziţiei Brauner de la Timişoara alături de Muzeul Național de Artă Timișoara, Centre Pompidou din Paris şi Institutul Francez din România, eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș. La Timişoara, expoziţia Brauner a fost decshisă în perioada 17 februarie – 28 mai 2023.

Expoziția timișoreană a fost curatoriată de Camille Morando, responsabilă cu informarea și cercetarea colecțiilor moderne la Centre Pompidou, cercetătoare atentă a operei lui Brauner, curator al altor expoziții despre Brauner, autoare a unui număr important de texte despre artistul suprarealist.

Camille Morando. Foto: MNArT

La Timișoara, curatoarea a făcut o selecție atentă a lucrărilor, prin împrumuturi de la mari muzee ale lumii precum Centre Pompidou din Paris (mai mult de jumătate din lucrări), Musée d’art moderne et contemporain-Saint-Étienne Métropole, Musée Cantini din Marsilia sau Muzeul Național de Artă București, de la alte muzee din țară, precum Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi şi trei colecții particulare.

Mai mult, în selecția de la Timișoara nu s-a regăsit niciuna din lucrările expuse la Muzeului Național de Artă al României din București, asupra cărora diverși experți au ridicat semne de întrebare cu privire la autenticitatea acestora. În fapt, la Timișoara nu a fost aleasă pentru expunere nicio lucrare din colecția contestată în cazul expoziției de la București. Nici organizatorii, nici curatorul expoziției de la Timișoara nu sunt implicați în vreun fel în organizarea expoziției de la MNAR”, mai spun oficialii fundaţiei Art Encounters.

Doi istorici de artă, Pavel Şuşară, preşedinte al Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România, şi Adrian Buga, au afirmat zilele trecute că printre lucrările expuse de Muzeul Naţional de Artă al României în expoziţia Victor Brauner. Între oniric și ocult ar fi falsuri, aparţinând fostului prim-ministru Adrian Năstase. Oficialii muzeului susţin că tablourile expuse sunt autentificate de experţi recunoscuţi. Ministerul Culturii a solicitat o verificare a lucrărilor din cadrul acestei expoziţii.

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.