Afganistan: despre repetabila scenă a elicopterului

Lamentabila conferinţă de presă a Preşedintelui Biden este epitaful pe care administraţia americană îl aşterne pe dezastrul din Afganistan. La douăzeci de ani de la 11 septembrie, protectorii lui Osama Bin Laden sunt victorioşi la Kabul. Evacuarea planificată a devenit, în zilele din urmă, o catastrofă politică şi simbolică. Repetabila scenă a elicopterului revine pentru a bântui imaginarul american.

 

Înfrângerea din Afganistan afectează, de o manieră dramatică, prestigiul unei naţiuni şi al unei armate. Credibilitatea şi capacitatea de a descuraja atacurile inamice sunt elementele  fără de care poziţia americană se  erodează, inevitabil. Retragererea precipitată şi haotică de la Kabul încurajează pe cei care sunt implacabil ostili Statelor Unite şi Occidentului. Pentru aceşti duşmani, pasul înapoi al Vestului este un semnal care nu poate fi ignorat.

Şi chiar dacă, în contextul asiatic de acum, nici R. P. Chineză şi nici Federaţia Rusă nu par doritoare sau pregătite să intervină, ambele state ce contestă ordinea globală americană primesc o lecţie preţioasă despre ezitările tragice ale actualei administraţii americane. Agresivitatea chineză nu poate decât să fie încurajată de spectacolul de la Kabul. Şi care ar fi soarta Taiwanului, confruntat cu un atac comunist frontal? Scenele din Afganistan sunt de natură să neliniştească pe cei care privesc democraţia americană ca pe garantul propriei lor democraţii.

Catastrofa de la Kabul este o înfrângere provocată de un inamic  animat de ură viscerală împotriva Statelor Unite. Cel care triumfă, în aceste zile, este totalitarismul islamist. Viziunea despre societate şi despre guvernare a talibanilor este una familiară, deja. Aruncarea în aer a statuilor budiste, aservirea barbară a femeilor, cruzimea teocratică, toate acestea sunt parte din istoria unei mişcări misionare. Cei care  imaginează un „emirat islamic” domesticit se înşală. Ereditatea politică a talibanilor  îi împinge să sprijine internaţionalismul islamist, ca parte a revoluţiei globale la care visează.

Prin traficul de droguri şi traficul de persoane, noii guvernanţi de la Kabul au capacitatea de a destabiliza şi de a-şi exporta ideile. Criza umanitară din Afganistan poate fi preludiul unui  influx migrator de proporţii. Iar în acest mediu al confuziei nu doar victimele talibanilor pot fi protejate de azil, ci şi emisarii talibanilor înşişi. Prudenţa trebuie să acompanieze  solidaritatea umanitară .

După douăzeci de ani de la 11 septembrie, talibanii revin la Kabul. Totalitarismul islamist îşi reconfirmă vitalitatea sa misionară. Repetabila scenă a elicopterului anunţă vremurile tulburi ce vor veni. Naivitatea şi  ezitările hrănesc energia inamicilor Occidentului. Revenirea la luciditate  devine un imperativ colectiv.

 

Articol publicat şi pe Contributors.

 

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

2 Comentarii

  1. Dan Plesoianu spune:

    Este usor sa-i criticam si sa-i blamam pe americani (si mai ales pe Biden „socialistul”(?!)) pentru „insuccesul” din Afganistan, dar nimeni altcineva nu a fost in stare sa cheltuiasca 1.000 de miliarde de dolari US (sau 2, dupa alte surse) pentru o astfel de incercare, nici macar pe departe. Americanii au echipat armata afganistana, macar. Rusii, nu. Dupa razboi, multi viteji se arata!!!

  2. Dan Plesoianu spune:

    (cont.)
    Si, la o adica, de ce nu-i blamati si pe romani (dar si pe celelalte tari NATO), pentru ca si noi (si NATO) am avut trupe acolo?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.