2023, centenar Monica Lovinescu

Pentru a marca o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, Fundația Humanitas Aqua Forte și Editura Humanitas propun un exercițiu de admirație și aducere aminte, o agendă bogată în evenimente ce se vor desfășura de-a lungul întregului an 2023 – Anul Monica Lovinescu.

 

„Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au pătruns în constelaţia mea umană mai întâi ca o «voce». Ei deveniseră o funcţie, erau răzbunarea părţii noastre care nu ajungea să se rostească. Ce «cuplu» formidabil au alcătuit ei cu noi! Istoria ne transformase în infirmi ai expresiei; ei ne înapoiau darul cuvintelor. Ce terapie formidabilă a însemnat pentru noi prestaţia lor! Să am curajul să-ntreb ce-am fi fost fără Monica Lovinescu? N-a venit oare momentul, măcar acum, la centenarul nașterii sale, să ne aducem aminte cât de mult îi datorăm și cât de puțin i-am onorat memoria? Dinspre mine, știu că le datorez enorm, ei și lui Virgil Ierunca. Și la fel și editura Humanitas care, neasistată de ei, poate că nici n-ar fi ajuns să-și aniverseze cei 33 de ani de la înființare. Tocmai în numele acestei datorii morale îi închinăm întregul an 2023. Acesta este, pentru mine și pentru Humanitas – și s-ar fi cuvenit să fie pentru toată România –, «Anul Monica Lovinescu». Mi-aș dori să fim împreună cât mai mulți cei care credem în această aducere-aminte…”, declară Gabriel Liiceanu.

Jurnalistă și însemnat critic literar în perioada de după cel de-al doilea război mondial, Monica Lovinescu a fost cea mai importantă voce feminină a exilului românesc. A terminat Facultatea de Litere din Bucureşti în 1946 și a lucrat ca asistentă a lui Camil Petrescu la Seminarul de Artă Dramatică, în 1945. Încă din vremea tinereții a publicat pagini literare, cronică dramatică etc. în cele mai importante reviste culturale ale vremii (Revista Fundaţiilor Regale, Kalende, Vremea, Democraţia). În 1947, anul când în România se instaurează definitiv regimul comunist, tânăra scriitoare obţine o bursă a statului francez şi pleacă la Paris în condiţii de călătorie riscante, pe care le-a descris în memoriile sale și pe care, de-a lungul mai multor decenii, le-au înfruntat mii de români care au ales libertatea. Imediat după abdicarea forţată a Regelui Mihai I, cere azil politic în Franţa.

„Crescută în Interbelic întro lume liberă, educată estetic de mică – a fost fiica criticului E. Lovinescu și a Ecaterinei Bălăcioiu, profesoară de franceză –, şia descoperit, după plecarea din ţară, în 1947 (în împrejurări care par desprinse dintrun film de aventuri), şi după stabilirea ei la Paris, o vocaţie etică. Lea îmbinat pe amândouă şi lea îndreptat spre România”, spune Ioana Pârvulescu.

După 1990, cărţile Monicăi Lovinescu au fost publicate constant la Editura Humanitas, în principal cronicile literare citite la radio (șase volume de Unde scurte, 1990-1996), precum și cele scrise pentru România literară, în volumul intitulat Diagonale (2002, 2010). La apa Vavilonului (1999, 2001, 2008, 2010) este una dintre cele mai importante scrieri memorialistice de exil. Eseurile sale politico-istorice au fost antologate în volumul Etica neuitării (2008). Cele șase volume de Jurnale, publicate în timpul vieţii (2002-2006), au fost urmate de ediţia postumă, într-un volum, intitulată Jurnal esenţial (2010, 2022) și de Jurnal inedit, 2001-2002 (2014). În 2014 a apărut și O istorie a literaturii române pe unde scurte, 1960-2000 (antologia celor mai importante texte ale autoarei despre literatura română sub comunism). Monica Lovinescu a scris primul roman distopic din literatura română, Cuvântul din cuvinte.

Lupta ei – afirmă Horia-Roman Patapievicia fost nu atât pentru o literatură frumoasă, cât pentru o societate de caractere. Pe ele le căuta și după apariția lor tânjea. «Trăiți frumos» însemna, pentru ea, trăiți drept, trăiți în acord cu exigențele demnității. Caracterul a fost criteriul suprem care a ghidat viața Monicăi Lovinescu. Acesta a fost «curajul fizic în fața morții» pe care Monica Lovinescu l-a profesat toata viața.”

Programul Anului centenar Monca Lovinescu va debuta cu o conferință de presă susținută de Gabriel Liiceanu, joi, 23 februarie, de la ora 17, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

 • 16 martie, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, București: Lansarea CD-ului Aici e Radio Europa Liberă cu Monica Lovinescu și Virgil Ierunca. Selecția și prezentarea îi aparţin lui Cătălin Cioabă.
 • 2 aprilie, Bookfest Timișoara: Conferință de presă și lansarea seriei aniversare „Monica Lovinescu“ – CD-ul Aici e Radio Europa Liberă și volumele Jurnal esenţial, La apa Vavilonului, Etica neuitării, O istorie a literaturii române pe unde scurte, 1960-2000.
 • 20 aprilie, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, București: In memoriam Monica Lovinescu.
 • 27 mai, Bookfest București: Dezbatere la Scena Salonului de Carte și prezentarea seriei aniversare „Monica Lovinescu”.
 • 10 iunie, București: Finala concursului de cultură generală „Humanitas în licee”. Întrebări de tip „Ce sunt?/Cine sunt?“, formulate pornind de la Jurnalul esențial al Monicăi Lovinescu.
 • Mai-iunie, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Brașov: Turneu de prezentare în librăriile Humanitas a seriei aniversare „Monica Lovinescu”.
 • 2 septembrie, Bookfest Chișinău: Lansarea seriei aniversare „Monica Lovinescu”.
 • 30 septembrie, Bookfest Târgu-Mureș: Lansarea seriei aniversare „Monica Lovinescu”.
 • 7 octombrie, Bookfest Cluj: Dezbatere la Librăria Humanitas, lansarea seriei aniversare „Monica Lovinescu”.
 • 21 octombrie, Bookfest Brașov: Lansarea seriei aniversare „Monica Lovinescu”.
 • 19 noiembrie, București, de la ora 12.30: Dezvelirea grupului statuar din Cotroceni, realizat de Virgil Scripcariu, iar de la ora 19: Gala „Monica Lovinescu” la Ateneul Român, gazda serii fiind Marina Constantinescu. În partea întâi a Galei, este inclus un dialog între Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici pe tema „Despre memorie ca datorie, lecția Monicăi Lovinescu”, decernarea Premiului pentru științe socio-umane „Monica Lovinescu“, care o va avea ca președintă a juriului pe Ioana Pârvulescu, şi lansarea Albumului centenar Monica Lovinescu, autor Cristina Cioabă, documentare iconografică Cătălin Cioabă. În partea a doua a evenimentului de la Ateneu va avea loc un Concert de gală care include lucrările, Notturno, de Schubert, şi Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, de Beethoven.
 • Decembrie, București: Închiderea Anului Monica Lovinescu la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, eveniment urmat de o sesiune extraordinară de cenaclu la Casa Lovinescu.

Programul Anului Centenar Monica Lovinescu este posibil datorită sprijinului primit din partea companiei Dedeman.

 

Sugestii de lectură: 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

4 Comentarii

 1. 10 martie 2023

  […] 2023, centenar Monica Lovinescu […]

 2. 6 septembrie 2023

  […] 2023, centenar Monica Lovinescu […]

 3. 18 noiembrie 2023

  […] 2023, centenar Monica Lovinescu […]

 4. 8 decembrie 2023

  […] 2023, centenar Monica Lovinescu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.