Românii – o asemenea lipsă de respect de sine, unică în istoria europeană


Nu este o exagerare retorică, este o constatare istorică. După ştiinţa mea, nu există un alt caz în istoria Europei moderne şi contemporane în care o naţiune, un popor, o societate să se autosupună la un asemenea act prelungit de autoînjosire. În care un popor să se înjosească singur şi să se manifeste cu atâta lipsă de coloană vertebrală, de demnitate, de onoare în faţa lui însuşi, confruntat cu el însuşi.

 

S-au văzut cazuri de război civil pe motive de religie, ideologie sau resurse materiale. S-au văzut atrocităţi şi înjosiri făcute de către o parte a populaţiei asupra altei părţi a aceleaşi populaţii. S-au văzut minorităţi umilite de majorităţi şi majorităţi ţinute sub călcâi şi înjosite de minorităţi. Niciodată însă aşa ceva, o asemenea letargie, colaboraţionism, achiesare la domnia nu a mediocrităţii, ci a nulităţii. A analfabeţilor, a mitocanilor, a mahalagiilor, a prostiei pure şi simple! Nu e nimic eroic sau expiator în asta. Nimic democratic. Doar penibil. Atât de penibil că nu îţi vine să crezi că trăim să dăm exemplu prin generaţiile noastre la un asemenea caz abisal de degradare colectivă.

S-au văzut cazuri când alte popoare au invadat şi au impus la vârf fie o guvernare, fie o clasă dirigentă inadecvată, slabă, coruptă, marionete stupide şi lipsite de orizont. Dar toate popoarele care au trecut prin asta au justificarea că a fost ceva extern, impus din afară. Că erau nişte colaboraţionişti abjecţi. Chiar şi noi, românii ne justificam de fiecare dată când s-a întâmplat asta zicând că nu noi, nu poporul i-a adus pe cârpacii comunişti sau pe fanarioţi sau pe ăia şi ăialalţi la vârf. Nu poporul. Nu noi.

Dacă, azi, aceasta conducere, elita, clasa politică ar fi impusă de ruşi sau turci, am zice că trăim cea mai mare umilinţă din istorie. Că au ales scursura societăţii şi au pus-o în vârf ca să ne distrugă şi umilească. Dar nu. Iată: poporul român a ales asta. El singur. Şi nu îl deranjează, nu îl doare, nu îl irită, nu se simte umilit sau ameninţat de asta. Dovada. Îi ţin acolo, la vârf, să îl conducă şi reprezinte. Le dă banii publici pe mână, îi lasă să îi impoziteze şi jumulească, le plăteşte pensii, le dă status şi putere…

Dovada. Nu e speculaţie ci e realitatea de zi cu zi, observată cu ochiul liber. Acesta e tipul uman cu care avem de a face la ora asta la vârful societăţii româneşti. Îndrăznesc să spun că nu există şi nu a existat nimic echivalent în toată istoria Europei moderne. Aşa specimene aduse la vârful unei societăţi, unei economii, unui sistem politic, unui sistem academic european… Nu e colaboraţionsim şi degradare. Este mai mult. Aşa ceva este cea mai mare autoînjosire la care s-a supus singur un popor european vreodată în istorie.

Bravo, popor român! Am reuşit şi noi să fim la vârf, unici şi incontestabili cei mai cei, în concertul istoriei europene. Mândri că suntem români!

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

8 Răspunsuri

 1. Josephine spune:

  Romanii se pricep la toate. Nu- I asa??!?

 2. dan poenaru spune:

  Poporul e de vină ?

  Mihai Eminescu, cea mai proieminentă figură a culturii și spiritualității românești. Omul “neobișnuit” cum ȋl caracteriza Titu Maiorescu sau “cel nepereche “ cum ȋl numea George Călinescu, a fost un om de atitudine , un om al ideilor , a devărului și al dreptății. Munca lui de ziarist, poeziile sale și opera sa politica sunt elocvente ȋn acest sens. Totuși, de la ȋnălțimea valorii sale intelectuale, a geniului său, deși a fost un critic dur pe alocuri virulent al scenei politice din epoca sa, Mihai Eminescu, spre cinstea lui, nu și-a permis NICIODATA să critice/desconsidere poporul care l-a zamislit. O face ȋn schimb, cu multă dezinvoltură, cetățeanul Aligică uitând sau neștiind că prestația presei din care și dumnealui face parte a fost sub orice critică ȋn toți acești ani, ocupându-se predilect cu dezimformări manipulări, partizanate politice , articole deocheate ori răsuflate “ce din coadă au să sune” etc.etc menite să bulverseze conștiințele tuturor cetățenilor acestei țări.

 3. Mircea spune:

  Dle Poenaru. A-l acuza pe autorul articolului că face parte dintr-o tagma hulită (cea a presei dezinformatoare) e ca și cum am acuza un neamț că trăiește în țara care l-a „dat” pe Hitler. Mai bine comentați contentul, dacă aveți vreun punct de vedere. După părerea mea, are dreptate 100%.

 4. moser spune:

  deci dvs afirmati ca avem in fruntea Statului cea mai josnica adunatura ;imorali,incapabili,lipsiti de simtul resposavilitatii etc..ceea ce este adevarat..(subscriu) in acelasi timp afirmati ca aceste specimene sipozitiile ocupate sunt rezultatul optiunilor alegatorilor, alegeri libere facute de popor…aicinu mai sunt de acord cu dvs stiut fiind ca alegerile sunt trucate iar rezultatele sunt cele dorite de stapanii coloniei.- si asta fara indoiala..parerea mea ca Romania nu este pregatita pentru sistemul GUVERNARE vs OPOZITIE ..si nici eu ca dealtfel nici dumneavoastra nu vad posibilitatea junei schimbari in bine ref alegere, conducere etc..si o buna perioada de timp vofr domina cei fara de scrupule/

  • Ana spune:

   Toti spuneti ca nu sintem pregatiti asa spun si tinerii de azi vai nu sint pregatit sa am un copil.Niciodata nu esti pregatit si de accea trebuie sa faci ceva.Ce eu cind aveam 20 ani eram pregatita sa am sot,copii.Dar i-am dorit,i-am avut,i-am crescut am trecut prin foc si para pentru ei si acum uite rodul muncii mele.Sint mindra de ei,se descurca,au copii si eu nepoti si ne bucuram toti.Am o batrinete linistita.Asa si cu guvernarea,cu alegerile.Se mai trucheaza dar nu 100%.Voi astia mai destepti nu iesiti la vot ca de cu cine sa votez.Lasa ca ies pensionarii,asistatii,Betivii,drogatii.Asa ca va rog avem se am facut.

 5. Roxana din Botosani spune:

  Și iaca c-o murit saracu’ „sinucis” de „educații” vremii lui… Offf, offf, mai, mai…

 6. Boroș Luca spune:

  Această stare de lucruri persistă de pe vremea domniei lui Carol l care văzând că nu poate impune niște reforme radicale,a fost pe punctul de a abdica de două ori.A doua mare oportunitate a românilor de a face schimbarea (europenizarea faptică) a apărut în momentul alipirii Transilvaniei,Banatului…. când guvernanții români s-au angajat să că vor respecta declarația comună de la Alba Iuiua. Iată un scurt citat:**** „În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele:

  · Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.

  · Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.

  · Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament.

  · Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omenești.”

 7. Vasile spune:

  Criticile și adjectivele abundă. Deja vu. Cu ce ajută incă o constatare?
  Quo vadis? Sau pistol la tâmplă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.