Despre Karl-Peter Schwarz, cu gratitudine şi respect

Presiunea pusă asupra libertăţii de expresie în mass-media occidentale a ajuns atât de intensă încât nici figuri care păreau intangibile, precum Karl-Peter Schwarz – mai mult decât un mare nume al jurnalismului european şi global, o instituţie în sine – nu mai sunt scutite de cenzură, şicane şi abuz.

 

Karl-Peter Schwarz: mai mult decât un mare nume al jurnalismului european şi global. Este o instituţie în sine. Timp de decenii – şi s-au întâmplat să fie tumultoasele decenii ale post comunismului – Karl-Peter Schwarz a analizat, interpretat, tradus şi explicat lumii întregi, de pe platforma influentului Frankfurter Allgemeine Zeitung, evoluţiile istorice din estul Europei.

Influenţa sa a fost enormă în ambele sensuri pentru că a încercat în acelaşi timp să susţină aceste evoluţii pe calea civilizaţiei occidentale, liberalismului, democraţiei şi capitalismului. În momente critice a fost o voce a lucidităţii, a echilibrului şi a bunului-simţ. A creat o relaţie între Est şi Vest, a creat un canal de interpretare şi a administrat acest canal cu o discreţie, eficienţă şi abnegaţie pentru proiectul european şi civilizaţia nord-atlantică rar întâlnite azi.

În istoria estului Europei post-comuninste, ceea ce a făcut Karl-Peter Schwarz va constitui un capitol de sine stătător. După ştiinţa mea, nu există un echivalent al său nici în Vest, nici în Est. Este un fenomen în sine.

Cu doi ani în urmă, Karl-Peter Schwarz s-a retras din publicistica activă, lăsând un gol imens la Frankfurter Allgemeine Zeitung şi în jurnalismul occidental. M-am bucurat pentru el. Ştiam că e foarte iritat de evoluţiile pe care le-a luat discursul public occidental şi jurnalistica occidentală. Aşa cum mi-a dat de înţeles cu câţiva ani în urmă, în apartamentul său din Viena, ticsit pe toţi pereţii, până în tavan, de cărţi în cele şase sau şapte limbi pe care le citeşte şi vorbeşte curent (semn al originii sale academic-universitare, din care a migrat spre publicistică, după ce începuse cariera ca profesor): se săturase.

L-am înţeles şi aprobat în sinea mea. Dar am simţit o strângere de inimă. În toate aceste decenii din urmă, cu suişuri şi coborâşuri, mă obişnuisem ca „prietenul meu”, „prietenul nostru”, Karl-Peter Schwarz, este „acolo”. Înţelege ce se întâmplă în lume, înţelege ce se întâmplă în Europa, înţelege ce se întâmplă în România în contextul mai larg, mondial şi european. La nevoie putem conta pe luciditatea sa, pe autoritatea sa.

Când a făcut anunţul formal de retragere de la Frankfurter Allgemeine Zeitung şi când am constatat că îşi va menţine o prezenţă publică activă în formurile de dezbatere intelectuală europene, m-am bucurat totuşi, găsisem o fărâmă de ceva pozitiv: vocea sa vă continua să fie prezentă în publicistica europeană.

Din păcate, zilele acestea, presiunea pusă asupra libertăţii de expresie în mass-media occidentale a ajuns atât de intensă încât nici figuri care păreau intangibile, precum Karl-Peter Schwarz, nu mai sunt scutite de cenzură, şicane şi abuz.

Karl-Peter, îndrăznesc să vorbesc acum în numele prietenilor şi cititorilor tăi din România, ca să îţi amintesc încă odată că tot ceea ce ai făcut, faci şi vei mai face pentru jurnalismul european, pentru cauza libertăţii de conştiinţă şi de expresie şi tradiţia occidentală a societăţii deschise şi democratice, nu este şi nu va fi uitat, trecut cu vederea sau neapreciat…Este un moment în care cred că este important să exprim gratitudinea şi respectul nostru.

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.